Op het in oktober 2015 onthulde Joods Monument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht staan helaas veel fouten op een muur met 1239 ingebeitelde namen.

Nadat ik in 2016 via steekproeven tientallen fouten / slordigheden / oneffenheden constateerde, is er – helaas pas na flink aandringen van mijn kant – een gemeentelijk onderzoek gekomen naar de gegevens onder leiding van historicus René de Kam. In maart 2018 werd het rapport gepresenteerd. De  teksten erin waren ver onder de maat (slordigheden, eufemistische woorden en weggemoffelarij). Volgens het rapport zijn 69 vermeldingen niet goed gegaan. De jaren erna zijn er nog meer fouten boven water gekomen. Op dit moment (oktober 2021) staat de teller op 81.

In maart 2018 is er een bordje op het monument gekomen met een verwijzing naar de bijbehorende website. Omdat de officiële site slecht werd bijhouden en ik ook daar weer kritisch over schreef, is besloten om die site op te heffen. Het JCK beheert nu de correcties op het Utrechtse monument. Eindelijk zijn de gegevens nu in goede handen en is mijn ‘strijd’ in Utrecht voorbij. Met overwinning na overwinning, maar ook met illusies armer.

Ik heb ook meerdere keren mijn zorgen geuit over de namendatabase die ten grondslag ligt van het Holocaust Namenmonument dat op zondag 19 september 2021 in Amsterdam wordt onthuld.

Alles over de ongemakkelijke waarheden rond de fouten op het Utrechtse monument op mijn website Kanttekeningen bij het Joods Monument in Utrecht.

Niet omdat ik het zo leuk vind, maar omdat het onderwerp op mijn pad kwam, is er nu ook een website Kanttekeningen bij het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Opinieartikel AD, 24 juni 2017

Opinieartikel AD, 24 juni 2017

Volkskrant, 7 mei 2017

Volkskrant, 7 mei 2017

Volkskrant, 28 april 2021